Wat is Jiu Jitsu?
Jiu jitsu kan vertaald worden als “zachte kunst”. Het is een Japanse zelfverdedigingskunst en heeft zijn oorsprong bij de samoerai. Vanuit het jiu jitsu zijn diverse andere zelfverdedigingsvormen en –sporten voortgekomen, waaronder aikido en judo.
Bij Budo Gouweleeuw trainen we op een toegankelijke manier. Het voornaamste doel is plezier maken en op een sportieve manier bezig zijn met de vele technieken die het jiu jitsu rijk is.
Op donderdag is er om 19:30 een trainingsuur voor alle graduaties onder leiding van Robin Jansen. Daarnaast is er aansluitend om 20:30 een vrij trainingsuur waarin ieder, samen met een eigen trainingspartner(s), kan werken aan de technieken. Dit vrije trainingsuur is aanvullend op de les; het is wel de bedoeling dat er daarnaast ook gebruik wordt gemaakt van één van de jiu jitsu lessen. Uitzonderingen hierop gaan in overleg met de docent.
Ook kun je op vrijdag komen trainen. Er is dan om 21:15 een trainingsuur voor alle graduaties onder leiding van Kasper de Leeuw.
Omdat jiu jitsu zeer veel technieken omvat, wordt het aangeraden om, indien mogelijk, meerdere malen per week te trainen. Nieuwsgierig of Jiu Jitsu iets voor jou is? Kom gerust eens langs voor een proefles.
Oorsprong van Jiu Jitsu
Over de oorsprong van het jitsu bestaan vele legendes. Het volgende is er een van: Een Japanse geneesheer genaamd Dr. Akiama, maakte lang geleden een rondreis door het grote China. Op deze rondreis zag hij een gevechtskunst en raakte hierdoor betoverd. Dr. Akiama maakte zich deze gevechtskunst meester en na lange tijd kon hij zich daadwerkelijk een meester noemen. Hij begon zich echter wel af te vragen wat hij moest doen als iemand deze technieken op hem toe zou passen. Tot op een koude winterdag het antwoord tot hem kwam. Hij zag hoe de takken van een kerselaar braken onder het gewicht van een lading sneeuw. De veerkrachtige wilg, die even verderop stond, boog zijn takken waardoor de sneeuw eraf gleed. Dit tot zich nemend bedacht Dr. Akiama dat, als je jezelf wilt verdedigen, je geen weerstand moet bieden maar mee moet gaan met de beweging van de tegenstander. Dr. Akiama paste de technieken aan en zijn “Zachte Kunst” was geboren. Deze kunst was uitermate effectief en geen tegenstander kon Dr. Akiama de baas. Vele samurai-strijders gingen bij hem in de leer zodat deze ook zonder wapen konden vechten. Door Dr. Akiama is het jitsu een grote factor geweest in de opleiding van de samurai.
Bij jiu jitsu wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de snelheid en energie van de tegenstander. Ook wordt er gebruik gemaakt van atemi’s. Zoals onze oprichter het altijd omschreef:
Een atemi is een stoot of trap op een plek waar het zeer doet.
Joop Gouweleeuw
Exameneisen
Bij Budo Gouweleeuw hanteren we de exameneisen zoals beschreven in onderstaande examenformulieren.
Klik hier voor de examenformulier voor 5de kyu (gele band)
Klik hier voor de examenformulier voor 4de kyu (oranje band)
Klik hier voor de examenformulier voor 3de kyu (groene band)
Klik hier voor de examenformulier voor 2de kyu (blauwe band)
Klik hier voor de examenformulier voor 1ste kyu (bruine band)
Opgaan voor een examen gaat altijd in overleg met je docent. Geef het tijdig aan als je denkt klaar te zijn voor een hogere graduatie, dan kun je samen met je docent bepalen of en wanneer dit haalbaar is. Elke donderdag is er van 20:30 tot 21:30 gelegenheid om zelf te trainen voor een hogere graduatie.
Voor de 2e en 1e Kyu is het ook mogelijk om deelexamens af te leggen. Op het examenformulier staat aangegeven welke thema’s bij welk deel horen. Beide delen dienen behaald te worden om de betreffende graad te krijgen. Het blijft ook mogelijk om het examen in één keer af te leggen.
Judo Bond Nederland (JBN)
Binnen het district Zuid Holland is de Districts Activiteiten Commissie (DACJJ Zuid Holland) van de JBN actief. Zij organiseren regelmatig districtstrainingen, welke zeer leerzaam zijn om bij te wonen. Deze training wordt soms ook in onze eigen dojo gegeven. Ook worden onze docenten regelmatig uitgenodigd om een districtstraining te verzorgen.