Wedstrijd judo

Voor de jeugd:

Is het nodig om een super talent te zijn om mee te doen aan wedstrijdjudo?

Dat is helemaal niet het geval. Onze wedstrijdjudoka’s vinden het vooral leuk om af en toe een wedstrijdje te judoën. Plezier in de sport staat voorop. Wel wordt geadviseerd om mee te trainen met de wedstrijdjudoka’s op de dinsdagavond onder leiding van Raymond van der Meer. Daar leren ze namelijk technieken die in een wedstrijd wel heel goed van pas komen.

Is het nodig om eerst heel lang en hard te trainen voordat je buiten de deur gaat judoën?

Nee, ook dat is niet het geval. Er zijn toernooien voor alle niveaus. En bij de indeling wordt er altijd rekening gehouden met leeftijd, gewicht en ervaring. Bij sommige toernooien gaat er bovendien vanuit de club een coach mee om de judoka’s te ondersteunen.

Hoe vaak zijn er wedstrijden en zijn ze dicht in de buurt?

Onze wedstrijdjudoka’s judoën af en toe wedstrijden bij andere clubs of zij doen mee aan toernooien. Dat doen zij niet elk weekend. Wedstijdjudoka’s (en hun ouders) kunnen zelf bepalen wanneer ze wel en niet ergens aan meedoen. Voor judoka’s t/m 12 zijn er in de regio behoorlijk wat leuke toernooien om aan mee te doen, zowel voor beginners als gevorderden. De wedstrijdjudoka’s ouder dan 12 moeten ook af en toe wat verder weg als ze vaker willen spelen. Welke toernooien er waar, wanneer en voor wie zijn kun je vinden in de agenda.

Hoe kan je uitproberen of wedstrijdjudo wat voor je is?

Eén keer per jaar vinden onze eigen onderlinge wedstrijden plaats. Mocht je dit nu heel leuk vinden en zou je wel eens vaker een wedstrijdje willen judoën? Dan is het misschien leuk om eens mee te doen aan het Happy Judo Kids toernooi. Dit toernooi is speciaal bedoeld voor echte beginners: judoka’s die willen kijken of het ze wat lijkt om vaker wedstrijden te gaan judoën. Een beetje zoals bij onze eigen onderlinge wedstrijden dus. Meer informatie over dit toernooi is te vinden in de dojo of via wedstrijdsecretaris@budogouweleeuw.nl.
Andere geschikte beginnerstoernooien zijn het mini-teams toernooi in Monster of het tegeltjestoernooi in Voorburg.

Wat is het instaptoernooi?

De Judo Bond Nederland (JBN) organiseert vier keer per jaar het instaptoernooi. Dit is speciaal bedoeld voor beginnende wedstrijdjudoka’s om meer ervaring op te doen en hun wedstrijdjudo te verbeteren. Voor deelname moet de judoka wel lid zijn van de JBN. Verder loopt de inschrijving voor het toernooi via het wedstrijdsecretariaat (wedstrijdsecretaris@budogouweleeuw.nl).
Door deel te nemen, kunnen de judoka’s punten verdienen: 10 punten voor deelname en extra punten voor gewonnen wedstrijdjes. Elke volgende keer dat een judoka meedoet, worden de behaalde punten toegevoegd. Bij elke vijftig punten verdien je een nieuw embleem om op je pak te naaien, beginnend bij geel en eindigend bij zwart. Meer informatie is te vinden op de site van de JBN.

Wat is de clubranglijst?

Voor elke keer dat onze wedstrijdjudoka’s meedoen aan een toernooi buiten de deur krijgen ze punten. We houden deze punten bij in de clubranglijst. Misschien heb je deze wel eens zien hangen in de dojo. Aan het einde van het seizoen krijgt de winnaar een leuk presentje.

Interesse of andere vragen?

Lijkt het je leuk om een keertje mee te trainen met de wedstrijdgroep op dinsdagavond om te kijken hoe het is, laat dit dan weten aan je eigen judodocent, of stuur een mailtje naar de wedstrijdsecretaris (Masja van Meeteren, moeder van Jaap en Loes) via wedstrijdsecretaris@budogouweleeuw.nl. Hier kan je ook terecht voor andere vragen over wedstrijdjudo voor de jeugd.

 

 

Voor volwassenen:

Wedstrijd training

Voor de fanatieke judoka die graag moe wordt en veel randories wilt doen is er op de woensdag avond een wedstrijdles. Hiervoor hoef je geen wedstrijden te doen of hebben gedaan. De focus van de les ligt echter wel op wedstrijdtechnieken en conditie.

Kameradendivisie: Ne-Waza toernooi

Speciaal om wedstrijdjudo voor senioren toegankelijker te maken en te stimuleren, is de kameradendivisie opgezet. Bij deze evenementen wordt een judoles gecombineerd met teamcompetitie en gezellig samenzijn. De teamwedstrijden worden op de grond (na-waza) gejudood, om zo de kans op blessures te verkleinen. De divisie bestaat uit een viertal toernooien en een eindevenement, waaraan acht budoverenigingen uit de buurt deelnemen.

Een toernooi bestaat altijd uit de volgende elementen:

  • Gezamenlijke technische training
  • Ne-waza ‘randori’ wedstrijden
  • Gezellig samenzijn met eten/drinken

Het team dat aan het einde van de divisie de meeste partijen gewonnen krijgt de “wissel gi” uitgereikt tijdens het eindevenement.

Meer informatie over de kameraden en het schema vind je op hun website en in de agenda.