ZekerBewegen

Bij ZekerBewegen leer je om vallen zo goed mogelijk te voorkomen. Ook leer je hoe je veilig valt en hoe je weer snel opstaat na een val. Wekelijks oefen je een aantal terugkerende thema’s: balans en mobiliteitsoefeningen, vallen, rollen, én opstaan.

Het woord zegt het al: ZekerBewegen. Leren en trainen hoe je steviger op je benen staat, je balans verbetert en hoe je veiliger valt en weer opstaat. Ervaren wat een stevige, vaste tred is. Oefenen in het opstaan uit je comfortabele stoel. En leren hoe je ernstige blessures voorkomt door je valvaardigheid te trainen.

Maar ZekerBewegen biedt meer: het is samen op een ongedwongen en gezellige manier bewegen! Met een groep leeftijdsgenoten uit de wijk en onder begeleiding van een specifiek opgeleide ZekerBewegen-instructeur. Elke oefening wordt nauwlettend afgestemd op de mogelijkheden van het individu en/of op een specifieke situatie in of rondom huis.

Het werkt!

Het Kenniscentrum Sport erkent ZekerBewegen als goed onderbouwde sportinterventie: “De oefeningen om veilig te leren vallen en weer op te staan in combinatie met spierversterkende en balansoefeningen zorgt voor een sterke verbetering van de beweegvaardigheden en vertrouwen in eigen mogelijkheden bij de deelnemers.”

De deelnemers ervaren dat de lessenreeks effectief is. Het werkt! In het JBN magazine vertellen zij hoe hun zelfvertrouwen toenam, hun valangst verminderde en hoe ze meer (durven) ondernemen. Zowel binnenshuis als daarbuiten.

ZekerBewegen:

  • Bevat spier- en botversterkende oefeningen, (spel)oefeningen ter bevordering van de balans en oefeningen die bijdragen aan veiliger vallen en steviger opstaan;
  • Beoefen je samen andere leeftijdsgenoten.
  • Is betaalbaar;
  • Wordt gezamenlijk afgesloten met een kopje koffie of thee.

 

Het ontstaan van ZekerBewegen

In onze vergrijzende maatschappij is het aantal heupfracturen als gevolg van een val ontzettend hoog. Geen enkele andere sportbond heeft specialistische kennis in huis over veilig vallen en opstaan, je balans bewaren en zelfverzekerd bewegen: het is de basis voor aikido, jiujitsu en judo. Voor de JBN redenen om deze expertise te bundelen en te delen.

In 2015 ontwikkelde de judobond in samenwerking met valtrainer Yos Lotens en fysiotherapeut Danny Meeuwsen ZekerBewegen. Kort samengevat bestaat dat uit zes beweeglessen, die zijn afgestemd op de beweegmogelijkheden en -risico’s van oudere mensen. De leeftijd van de deelnemers varieert van 55 jaar tot 90-plus.

Kosten

De kosten zijn € 25,- per maand. Voor dit bedrag geven we elke dinsdag van 10:30 tot 12:00 uur een les.  – Momenteel is Zeker Bewegen stopt gezet, wij zullen dit bij voldoende deelnemers weer aanbieden. Geïnteresseerde deelnemers kunnen aansluiten bij dojo actief. –

Geïnteresseerd? Vraag dan een gratis proefles aan.